Király-hegy

Páratlan gyöngyszem

A Király-Hegy

A Király-hegy Sárospatak legpatinásabb múlttal rendelkező szőlőhegye. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a lábánál levő, egykori királyi szálláshelynek szánt épületről kapta a nevét. Az itteni területünk a maga nemében páratlan, igazi gyöngyszem – kis mennyiségben,

kézműves minőségben termelünk innen borokat, a dűlő adottságait, a talajösszetételt, a klíma adta jellegzetességeket megtartva a szőlőben, sőt, ezeket kihasználva, kiemelve. 

Szakmázhatnék és elmondhatnám még azt is, hogy milyen az itteni dűlőnk kitettsége, hogy hogyan alakítja a mikroklíma a szemek aszúsodását, hogy a hegy egyik alapkőzete átkovásodott riolittufa, vagy, hogy milyen tőketerhelés mellett milyen agro- és fitotechnikai munkák sorát végezzük el az év folyamán, amivel a magunk részéről hozzájárulunk, segítjük a magas minőségű termés kialakulását. 

De nem teszem. 

Inkább arról az érzésről beszélek, ami a Király-hegyen, a szőlősorok között járva, a fürtökben, hajtásokban, tőkékben gyönyörködve átjárja az ember lelkét. Amikor a hegy lankáin zölden kígyózó-hullámzó sorokat nézed s arra gondolsz, nem is lehetnél szebb és jobb helyen. Vagy amikor egy fárasztó nap után leülsz a napsütéstől még langyos földre, s figyeled a felhők vonulását, a madarak röptét, látod az egyre hosszabbra nyúló árnyékokat.

Ahogy együtt lélegzel a természettel, s szétárad benned a nyugalom. A nyugalom, amit akkor érez az ember, amikor tudja: megérkezett. Amikor minden a helyére került.